top of page

William har kämpat hela livet

Hjärtbyte redan vid 2 års ålder
Operation efter operation


William från Alingsås

Göteborgs Posten (vi har lånat bilderna från dom) hade en stor uppföljningsartikel om William som har kämpat hela livet för att få fylla 12 år. William var två år när han fick ett nytt hjärta. Det räddade hans liv, men har gjort att saker som är självklara för barn – lek, skolgång och känslan att somna tryggt på kvällen – har kommit i andra hand.

Tre stora hjärtoperationer, ett nytt hjärta, flera hjärtstopp, två omgångar i livsuppehållande hjärt- och lungmaskin, kronisk avstötning och över tre år på sjukhus. Det är en del av vad elvaåriga William Westermark från Alingsås har gått igenom. Han föddes med diagnosen HLHS (hypoplastic left heart syndrom), vilket i praktiken innebär att hjärtat saknar den vänstra kammaren.

Som tvååring fick han ett nytt hjärta. Därefter har större delen av hans liv spenderats som allvarligt sjuk med en ständig överhängande risk för akuta hjärtstopp. Att kunna leka, springa och gå i skolan har aldrig varit en självklarhet och när det varit dags att lägga sig har han inte vetat om han kommer att vakna dagen därpå.

Efter en kranskärlsoperation under hösten 2020 har Williams tillstånd förbättrats avsevärt och den överhängande faran för ett akut hjärtstopp har försvunnit. Under jullovet kom William fram till sin mamma Sara, energifylld och med ett leende på läpparna:

– Mamma, jag har börjat kunna springa nu!


William har haft flera drömmar: att kunna springa, få bli vuxen och att få köra en grön Porsche. Men det största målet var att bli tolv år – det är han nu ett knappt halvår ifrån att klara. Tolv verkar vara en bra ålder, enligt William: “Då får man handla själv, spela mer tv-spel och man får datorer i skolan”.

Att så många gånger ha fått gå och lägga sig utan att veta om han kommer vakna igen har satt sina spår. Rädslan för att somna på kvällarna hänger sig kvar – men målet att bli tolv är ersatt. Han ska bli betydligt äldre än så.


KALLA FAKTA:

Det föds i Sverige drygt 2000 barn med allvarliga hjärtfel som leder till för tidig bortgång. Du kan göra en insats genom att stödja Ride For Life eller att skänka en slant. Tack vare privata bidrag kan forskarna fortsätta att utveckla metoder och forska vidare för att rädda barns liv. Ride For Life är en HELSVENSK organisation och vårt cykelteam genomför varje år Sveriges viktigaste event 100% till förmån för Hjärt-Lungfonden. Ride For Life har 000% Vinstintresse, 100% 90 Konto hos Hjärt-Lungfonden.Varje pärla på bandet representerar ett större ingrepp eller något som hänt, till exempel ett hjärtstopp för William. Räkna gärna, du kommer få en tankeställare.


 
Vi vågar påstå att Ride For Life´s cykellopp är Sveriges viktigaste och roligaste

Hjälp oss att Sprida vårt budskap och vårt mål. Följ oss på FB och här på hemsidan. Dela gärna information på din FB och övriga sociala medier så att vi når fler. Tack på förhand.
111 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page