top of page

Frisk eller Riskperson? SCAPIS skall ge svar

Uppdaterat: 8 mars 2022

Unik StudieKälla: Hjärt-Lungfonden. Du som vill sätta dig in mer rekommenderar vi att du besöker hjärt-lungfondens hemsida på www.hjart-lungfonden.se

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdomar än av något annat. Vi är många som stödjer forskningen men behöver bli fler.


Frisk eller riskperson? SCAPIS ska ge svar

Målet med SCAPIS är att hitta människor som ligger i riskzon för hjärt-lungsjukdom.


– Tänk om vi i framtiden kunde ha ett enkelt blodprov för att förutsäga vem som är frisk och vem som har en risk för sjukdom? säger Göran Bergström, huvudansvarig för SCAPIS, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och professor vid Göteborgs universitet.Unik studie

SCAPIS ÄR SVERIGES hittills största forskningsstudie inom hjärt-lungsjukdom. I världen har man inte gjort något liknande tidigare. I studien har 30 000 slumpvis utvalda svenskar med olika socioekonomisk bakgrund genomgått omfattande hälsoundersökningar och lämnat prover i kombination med avancerade röntgenundersökningar av blodkärl och organ.

– Allt detta gör att SCAPIS är en världsunik forskningsstudie. Materialet kommer att bli en enorm kunskapsbank för forskare under lång tid framöver, säger Göran Bergström.


”Vi skulle kunna skjuta upp hjärt-kärlsjukdom i åldrarna. Ja, kanske till och med förhindra den helt och hållet. Tänk.” /Professor Göran BergströmHjärt-Lungfonden huvudfinansiär

Initiativet till SCAPIS kom från ett antal forskare inom svensk hjärt-, kärl- och lungmedicin och är ett samarbete mellan forskare över hela landet. Huvudfinansiär är Hjärt-Lungfonden.

– Vårt mål är att hitta och behandla dem som har en risk för sjukdom innan de blir sjuka. Vi vill hitta metoder och samband för att skjuta upp, och till och med förhindra till exempel hjärtinfarkter.


Omfattande hälsoundersökningar

Varje person i studien har genomgått skiktröntgen, ultraljudsundersökningar, lungfunktionstester och analyser av blodsocker och kolesterolnivåer. De har dessutom fått registrera fysisk aktivitet och svara på frågor om levnadsvanor och kost. Att ta reda på vem som är frisk eller vem som har en risk för sjukdom är ett av de viktigaste målen med studien.

– Om vi i framtiden kan erbjuda ett blodprov som kan ge oss förståelse för vilka som är riskpersoner kan vi kanske remittera dem till röntgen av kranskärlen. De som har svåra förträngningar kan vi fånga upp och behandla intensivt. Det skulle rädda liv, konstaterar Göran Bergström.


Tusentals bilder

Just röntgenbilderna är något som Göran Bergström särskilt vill lyfta fram med SCAPIS. Med en ny teknik har det tagits bilder av alla patientens kranskärl, organ och fettdepåer. Just nu matas mängder med data från bilder och undersökningar in i en databas. Dessutom görs en första analys av röntgenbilderna.

– Nu vill vi undersöka alla deltagarnas DNA. En sådan analys skulle innebära många vinster för studier framåt. Men det är dyrt. För att vi ska kunna göra allt vi behöver och för att SCAPIS ska bli den viktigaste källan för nya, livsavgörande genombrott behöver vi fortsatt finansiering.

Under 2019 kommer de första vetenskapliga analyserna publiceras.

– Det är nu det börjar. Inom tio år kommer vi att ha många nya och viktiga data för att förhindra att människor blir sjuka, säger Göran Bergström.

Målet med SCAPIS är att hitta människor som ligger i riskzon för hjärt-lungsjukdom.
SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) är den mest omfattande studien kring hjärt-lungsjukdom som har genomförts i världen. 30 000 deltagare mellan 50 och 64 år från hela landet har genomgått omfattande undersökningar. Syftet är att kunna identifiera individuella risker för exempelvis stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar och sätta in behandling innan sjukdomen uppstår. SCAPIS leds och drivs av forskare från universiteten och universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå.

 
Vi vågar påstå att Ride For Life´s cykellopp är Sveriges viktigaste och roligaste

Hjälp oss att Sprida vårt budskap och vårt mål. Följ oss på FB och här på hemsidan. Dela gärna information på din FB och övriga sociala medier så att vi når fler. Tack på förhand.
38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page